Mi az a POP-art?

Egy eredeti művészeti forma születése

A pop art mozgalom az 1950-es évek közepén indult Angliában, és néhány évvel később az Atlanti-óceán túloldalán, az Egyesült Államokban is elterjedt. Ez a művészi mozgalom az absztrakt expresszionizmusra adott reakcióként jött létre, amelyet akkoriban néhány művész túl merevnek és igényesnek tartott. Az 1950-es évek Független Csoportját (IG) a brit pop art mozgalom előfutárának tekintik. Ennek a csoportnak Eduardo Paolozzi, a kollázsok királya volt az élén, munkája az elsők között volt, amely hirdetéseket, képregényszereplőket és magazinok borítóit tartalmazta.

 

Andy Warhol: A művészi megújulás megtestesülése

Andy Warhol (1928-1987) a pop art egyik, ha nem A legfontosabb alakja. Pittsburgh-ben (Pennsylvania, USA) született, először kereskedelmi illusztrátorként dolgozott, mielőtt belemerült a művészeti világba. Festőként, szitanyomtatóként, rendezőként, zenei producerként és íróként szerzett ismereteket. Amerikai ikonokról (Troy Donahue, Marilyn Monroe, Elvis Presley, Nathalie Wood, Warren Beatty stb.) és fogyasztói termékekről (a Campbell leveses kannája) készült festményei világszerte ismertté váltak.

 

Mi az a pop art?

A populáris művészet rövidítése, a pop art a populáris kultúrában – televízióban, képregényekben, folyóiratokban, filmekben és a reklámozás egyéb formáiban – látott képek dekonstrukciója. Ezeket az elemeket objektíven ábrázolták, és kölcsönözték azokat a kereskedelmi technikákat, amelyeket a média használt, amelyből a témákat kölcsönözték.

 

A pop art meghatározása szociológiai szemüvegen keresztül

Mi a pop art szociológiai szempontból? A popművészek elfogadták azt a tényt, hogy képeik tömeggyártásúak, könnyen hozzáférhetők, elhasználhatóak és átmenetiek legyenek. Ezt az ötletet Walter Benjamin író terjesztette elő a Műalkotás a mechanikus sokszorosítás korában (1935) című könyvében. Benjamin kijelentette, hogy egy másolat nagyobb társadalmi jelentőséggel bír, mint az eredeti, mert azt a vevő bármikor birtokba vehette és élvezheti. Ez a gondolat mély hatást gyakorolt ​​a posztmodern gondolkodásra, és nagy hatással volt a pop art mozgalomra.

Társadalomkritika

A pop art a modern társadalmakban jelenlévő materializmus és konzumerizmus kritikája. A műalkotás mögött meghúzódó ötlet fontosabb lett, mint maga a mű.

Brazíliában a pop art eszközzé vált a politikai rezsim társadalmi visszaéléseinek és politikáik totalitárius vonatkozásainak elítélésére az 1960-as évek katonai diktatúrája idején. Romero Britto és Gabriel Grecco kiváló példái a brazil popművészeknek. Grecco technikája azonban a Street és a pop art között ingadozik, üde hanggal, ami hasonlít Banksy hangjára.

 

Kulcsfigurák és remekművek

A pop art mozgalom Andy Warholon kívül sok más jelentős művészt nevelt, akinek Marylin Diptychja világszerte ismert. Gyakran előfordul, hogy egy olyan nagy művészeti irányzat meghatározásának legjobb módja, mint a pop art, a kulcsfontosságú darabok és figurák példáinak megtekintése, amelyek hozzájárultak ezekhez.

 

Roy Lichtenstein

Az 1923-ban New Yorkban született Roy Lichtenstein a rajz mestere, amelyet a New York-i Art Students League-ben tanult. Arról ismert, hogy hatalmas, stilizált képregény-reprodukciókat készített pontok segítségével, amelyek a kereskedelmi nyomtatásban használt lapos tónusokat utánozzák. Ez az innovatív művész Andy Warhol mellett a pop art kulcsfigurája. A Crying Girl (1963) az egyik legismertebb műve.

 

Crying Girl

Crying Girl (1963) – Roy Lichtenstein

Peter Thomas Blake

Az 1932-ben született angol Sir Peter Thomas Blake Anglia legnagyobb művészeti intézeteibe járt. A popkultúra és a képzőművészet képeit ötvöző kollázsokat készített. Leginkább a Beatles Sgt. albumának borítójának társkészítőjéről ismert. Pepper’s Lonely Hearts Club Band.

 

Jasper Johns

Jasper Johns nemzetközileg elismert neo-dada festő és nyomdász. Munkája a közönséges tárgyak, például zászlók és térképek ábrázolására összpontosított, és elősegítette az absztrakt expresszionizmusról a pop art felé való elmozdulást. Leghíresebb alkotása a Flag (1954-1955) című enkausztikus festmény. Ezt a darabot egy álma után készítette, amelyben az amerikai zászlót festette.

 

Wayne Thiebaud

Wayne Thiebaud amerikai festő és nyomdász, akit gyakran Edward Hopperhez hasonlítanak. Leginkább arról ismert, hogy csendéleteket fest mindennapi tárgyakról, például élelmiszerekről és kozmetikumokról. Egyes művészettörténészek témájának banalitása miatt a popművészek közé sorolják, azonban az a tény, hogy a valóságból festett médiaképek helyett, technikailag besorolhatatlanná teszi a popművészek közé. Egyik leghíresebb darabja az 1983-ban készült Sötét torta.

Dark Cake

Dark Cake (1983) – Wayne Thiebaud

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

+ 37 = 47